VILKEN TYP AV UTERUM
SKA DU VÄLJA?

När du planerar ditt uterum är det bra att tänka igenom hur du vill använda det. Är det viktigt för dig att kunna använda uterummet året runt eller kommer du mest att använda det på sommaren?

Det är de här inledande frågorna som avgör det kanske viktigaste beslutet – nämligen om uterummet ska vara helisolerat, halvisolerat eller oisolerat.

HELISOLERAT

Den helisolerade lösningen väljer du om uterummet ska lika varmt som resten av huset året runt. Det blir då en naturlig förlängning av det befintliga huset med samma höga standard.

HALVISOLERAT

Ett halvisolerat uterum är perfekt om du vet att du inte kommer att använda uterummet så mycket under de kallare månaderna, men vill ha möjlighet att värma upp det vid speciella tillfällen.

OISOLERAT

Ett oisolerat uterum ska betraktas som ett kraftigt väder- och vindskydd som är perfekt när man vill förlänga säsongen och njuta av utelivet oavsett väder. Du har inte heller något behov av att värma upp rummet under de kallare årstiderna.

VIK- ELLER SKJUTFÖNSTER?

När du planerar ditt uterum väljer du mellan vik- och skjutväggar. Med skjutdörrar öppnar du enkelt genom att skjuta dörrarna åt sidan. Vill du öppna maximalt skjuter du bara dörrarna åt sidan och samlar på ett eller flera ställen. Fördelen är att dörrarna inte tar upp någon yta från rummet.

TÄNK PÅ MÖBLERINGEN

Med vikdörrar öppnar du genom att vika dörrarna åt sidan. Det innebär att du kan öppna väggarna i uterummet maximalt genom att fästa de invikta dörrarna i en vägg intill.

När du gör valet mellan skjut- och vikdörrar är det bra att tänka på hur du vill möblera uterummet. Är det ont om plats kan skjutdörrar vara ett bra alternativ, vill du kunna öppna maximalt kanske vikdörrar är det bästa alternativet för dig.