Så får du bra ventilation
i en inglasad balkong

En inglasad balkong förlänger den varma årstiden och bjuder in till extra härliga stunder när det är sommar och sol.

Den är användbar stora delar av året, men för att man ska få så stor glädje som möjligt av sitt inglasade uterum på balkongen finns det några praktiska saker att tänka på.

”Inglasningen gör balkongfronten till en solfångare, vilket betyder att det blir väldigt varmt under soliga sommardagar. Då gäller det att ventilera och gärna skjuta glasluckorna åt sidan”, säger John Tuneld, som är försäljningschef på det svenska inglasningsföretaget Sunparadise. Han kan inte nog understryka vikten av god ventilation.

”Ett smidigt sätt att vädra är att använda de särskilda ventilationsluckor som man kan få inbyggda i sin inglasning”, säger han.

Därför blir det kondens

Kondens är en annan oönskad effekt, som till exempel kan uppstå vid snabba väderomslag eller om balkongdörren stått öppen och den varma inneluften träffar det kalla ytterglaset. Problem med kondens avtar visserligen efterhand som golv, tak och väggar torkar upp. Därför gäller det att ha tålamod.

Värmefläkt ger jämnt klimat

Men om man vill ha ett jämnare och skönare miljö i den inglasade balkongen är det bästa tipset att skaffa sig en termostatstyrd värmefläkt, som effektivt tar bort kondens och skapar ett jämnt och skönt klimat där.

”Ventilation i kombination med luftcirkulation är alltid det bästa receptet för ett perfekt klimat i en inglasad balkong”, avslutar John Tuneld. Läs gärna våra användarinstruktioner och skötselråd för fler tips och råd om hur du håller din inglasade balkong i bästa skick.