SPARA ENERGI MED
EN INGLASAD BALKONG

En inglasad balkong fungerar inte bara som ett extra rum i lägenheten – den skapar också en isolerande effekt som leder till betydande besparingar på värmekostnaden. Ett miljövänligt sätt att mysa, med andra ord.

Vi är nog ganska många som inte aldrig känner sig redo när hösten närmar sig, bladen blir gula och faller av träden medan temperaturen sakta sjunker neråt. Den kalla årstiden ökar värmekostnaderna – men där kan faktiskt en inglasad balkong göra skillnad. Och det är en skillnad som inte minst brukar märkas på bostadens värdeökning den dagen man ska sälja.

Miljövänlig lösning

Att glasa in en balkong är en miljövänlig lösning som har en positiv effekt på energiförbrukningen och slutligen värmekostnaden. Plus att man får njuta av den varma årstiden betydligt längre.

”Förutom alla trivselfaktorer är en inglasad balkong också ett effektivt sätt att minska värmeförbrukningen. Den inglasade balkongen isolerar och skapar en barriär mellan lägenhetens varma inomhusklimat och kylan utanför”, säger John Tuneld, som är försäljningschef på det svenska inglasningsföretaget Sunparadise.

Minskade värmekostnader

Hur stora besparingarna blir beror på hur stor del av fasaden du väljer att glasa in. En inglasad balkong täcker vanligtvis 25 procent, vilket minskar värmeförbrukningen med upp till fem procent. Det visar siffror från Danish Building Research Institute (SBi).

Förutom isolering och sänkta värmekostnader förlänger en inglasad balkong också utomhussäsongen i och med att balkongen kan användas stora delar av året. Inglasningen kan stängas när temperaturen sjunker och regnet öser ner, för att sedan öppnas igen när solen tittar fram.

Förlänger sommaren

En inglasad balkong förlänger den varma säsongen. På hösten och vintern skyddar glaset från blåst och oväder, samtidigt som det gör det möjligt för dig att uppleva naturen utan att gå ut.

”När sedan våren och värmen kommer, skjuter du bara glaset åt sidan och kan njuta av solen och den friska luften. En inglasad balkong reducerar även buller från trafik och andra störande ljud. Dessutom skapar den integritet och smutsas inte ner lika lätt”, säger John Tuneld.