Vad många inte tänker på inför balkongrenoveringar
Att planera och genomföra en större renovering är sällan enkelt, och det blir inte enklare om det bara händer någon gång i livet. Därför vill Joakim Svensson på Sunparadise bjuda på tre råd till dig som står inför att renovera balkonger.
1: UTNYTTJA TILLFÄLLET ATT BYGGA MERVÄRDE
När det gäller balkongrenoveringar kommer behovet oftast av att balkongerna börjar bli gamla. Betongen behöver bytas ut och i samband med det måste man ta ner balkongräckena. Joakim Svensson på Sunparadise ser detta som ett bra tillfälle att göra mer än att bara ersätta de gamla balkongerna med likadana nya.
– Många hus från 60- och 70-talen har förhållandevis små balkonger som rymmer ungefär en drickaback och en vädringsställning. Men genom att passa på och bygga ut dem med 600 mm blir balkongen ett stort och användbart utrymme. Så gjorde till exempel Brf Tingvallen i Lund.
Resultatet blir balkonger som går att möblera och använda på ett helt annat sätt. Och då kommer Joakim in på nästa synergieffekt:
– När du ändå renoverar balkongerna kan du få en inglasning för en relativt liten peng. Det tillför ett stort mervärde för de boende som får ett helt nytt rum till sin bostad. Handlar det om bostadsrätter kan du dessutom räkna med en värdeökning på lägenheten. När du glasar in så skyddar du dessutom den nya balkongplattan så att den håller längre.
2: LÄS PÅ FÖR ATT FÅ BÄTTRE RÅD
Det finns många typer av inglasningar. Då är det naturligt att många väljer att lita på vad arkitekten förordar. Deras rekommendationer blir ofta ramlösa inglasningar som är estetiskt tilltalande. Men här tycker Joakim att man ska ha ett annat fokus.
– Ramlösa inglasningar har sina poänger, men de är kanske inte så praktiska eller användarvänliga. Du får ofta en springa på 3 – 4 mm mellan glasen, eller öppna hörnor. Det är inte så praktiskt om du bor i ett område där det regnar eller blåser mycket.
Joakim föreslår istället att man bildar sig en egen uppfattning om fördelarna med olika typer av inglasningar. I Sunparadise sortiment finns både system med och utan ram, samt vik- eller skjutsystem. Genom att läsa på och sätta sig in i vilka möjligheter som finns blir det också lättare att ta emot förslag från arkitekter och entreprenörer.
3: VÄLJ EN INGLASNING SOM PASSAR DINA BEHOV
Målet för att renovera eller glasa in balkongerna är ju att landa i en lösning som är bättre än det gamla. Joakim rekommenderar ofta en smalramsprofil som förenklar för den som bor i lägenheten och inte bara ger fasaden ett stilrent utseende.
– Jag har ju varit med länge och tycker att en inglasning med smal ram, eller en lite tätare inglasning, är att föredra för det är oftast det kunden blir nöjd med.
Vilken inglasning som är rätt skiljer sig ofta mellan olika delar av landet. I delar där det inte blåser så mycket – som i Norrland – där kan det passa fint med en ramlös inglasning. Skåningarna mår som regel bättre med tätare system.
Joakim poängterar också vikten av att välja rätt leverantör. Sunparadise (tidigare Windoor) har utvecklat och tillverkat balkongsystem för fastigheter sedan 1985. Vi har både erfarenheten och sortimentet för att kunna leverera ett resultat som blir exakt som kunden vill ha det.
– Vi är en partner som har kapacitet att ta ansvar för hela processen, från idé till färdig installation. Det skapar verkliga fördelar för kunden. Projektet på Tingvallen är ett bra exempel. Där täcker vårt helhetsansvar både produkten och installationen. Då undviker man att något faller mellan stolarna, och kunden behöver inte oroa sig för ändringsarbeten eller tillägg.
Vill du se hur din vision kan bli verklighet?
Vi skräddarsyr varje steg – från första ritning till sista skruv. Se hur vi jobbar i stora projekt.
Redo att ta nästa steg i ert projekt?
Vi hjälper fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och entreprenörer att förverkliga sina visioner – från första skiss till sista skruv. Hör av dig så berättar vi mer om hur vi kan stötta just ert projekt.